Våra djur

Våra djur är av rasen Aberdeen Angus. Den valde vi för att de är trevliga djur som tar väl hand om sina kalvar och är mycket duktiga på att omvandla gräs till välsmakande kött. Det är en naturligt hornlös ras, ursprungligen från Skottland. Rasen uppkom i slutet av 1700-talet och har ända sedan dess avlats för att ge kött av högsta ätkvalitet. Köttet är också välkänt för sin mörhet och fina marmorering, egenskaper som ger en fantastisk smak i allt från de de finaste styckdetaljerna till köttfärsen.

Livet och maten

Kalvarna föds på våren och tas väl hand om och matas av sina mammor. De börjar även tidigt att äta gräs. När hösten börjar övergå till vinter skiljs kalvarna från mammorna. Mammorna börjar då ha mindre mjölk och behöver vila upp sig inför nästa kalvning. De äldre kalvarna får då gå i grupper med sina kompisar tills de är 2 år gamla och antingen får en egen kalv eller går till slakt. Våra djur kan alltid gå omkring som de vill och välja mellan att sova eller äta och vara ute eller inne. De flesta grupperna har även möjlighet att vara ute även på vintern.

Alla våra djur får gräs från våra åkrar runt vår gård i Hissjö. På sommaren är de ute och betar, på vintern äter de ensilage, som är konserverat gräs. De kan ibland få lite egenodlat spannmål, men i övrigt ger vi dom inget extra kraftfoder. Det behövs inte eftersom angusarna är så duktiga på att tillgodogöra sig gräs.

Vi håller på att gå över till en ekologisk certifiering, men under övergångsperioden på två år har vi ingen ekologisk märkning. Men våra djur sköts och utfodras så klart ekologiskt redan nu.

Köttet

Kött från rasen Aberdeen Angus är mört och fettmarmorerat. Marmorerat kött är muskler med insprängda fettceller. Fettet gör köttet mörare och saftigare och eftersom fett är smakbärare ger det köttet en fin smak.

Fettsyrasammansättningen är inte likadan i det marmorerade fettet som i det utanpåliggande fettet. Halten omega 3-fettsyror är högre i det marmorerade fettet. Kött från djur som utfodras med hög andel gräs, vilket våra djur gör, är även generellt sett högre andel omega 3 än djur som äter mer kraftfoder av tex spannmål, soja och raps. Djur som äter mycket kraftfoder har istället en hög andel omega 6, som är en annan fleromättad fettsyra.

Omega 3-fetter är livsnödvändiga eftersom din kropp och hjärna behöver dom, men eftersom din kropp inte kan bilda omega 3 själv måste du få i dig det genom maten. Särskilt mycket omega 3-fettsyror går åt till att bygga upp hjärnans celler. Tyvärr så ger ger dagens kost oss ofta för lite omega 3 och för mycket omega 6. Ett mycket bra sätt att få i sig omega 3 av hög kvalitet är att äta kött från nötkreatur som ätit stor andel gräs.

Alltså, vill du ha ett gott och nyttigt kött, satsa på Aberdeen Angus!

Hos oss hittar du ett begränsat sortiment av främst styckdetaljer i vår frys och med jämna mellanrum tar vi bokningar på köttlådor.