Boka köttlåda med ekologiskt Anguskött

Vi är mycket glada över att kunna ge dig möjligheten att köpa kött från våra egna djur. Vi består av Maria och Anders Karlsson med barn och det är vi som sköter om Hägnaregården i Hissjö, en kvart från Umeå. Orsaken till att vi är så glada är att vi vill att du ska kunna äta bra, varierat och med kunskap.

Och det kommer du att kunna göra med en köttlåda från oss i frysen.

Direkt till bokningen

Ät bra

Det är skillnad på kött. Allt smakar inte lika bra. Och det är inte bara kocken det beror på. Vi gör vad vi kan när vi väljer ras, utfodrar och föder upp, för att det du äter ska smaka riktigt bra.

Rasval

Aberdeen Angus har avlats i mer än 200 år med målet att ge kött som smakar exceptionellt bra. Hemligheten bakom ett välsmakande kött är att det ska vara mört och fettmarmorerat, dvs ha muskler med insprängda fettceller. Fett ger en fin smak, men det kan också innehålla mer omega 6-fettsyror än vad som är nyttigt. Det fina med det marmorerade fettet är dock att det har en högre halt omega 3-fettsyror, som vi borde äta mer av.

Utfodring

Det som gör kor så fantastiska är att de kan omvandla gräs, som vi inte kan äta, till något som vi kan äta. Det finns ingen anledning att ge dom kraftfoder, som baseras på spannmål, soja och raps. Kött från djur som äter mycket gräs har också en högre andel omega 3. Djur som äter mycket kraftfoder har istället en hög andel omega 6 i sitt kött. Och vad var det nu som vi borde äta mer av? Jo, omega 3.

Uppfödning

Det som är riktigt bra kan inte stressas fram. Så om du tror att den snabbväxande, maffiga tjuren ger det bästa köttet så har du fel. Gott kött kommer från djur som får växa långsamt. Detta är också en anledning till hålla nere kraftfoderkonsumtionen. Kraftfoder används för att öka tillväxttakten. Våra djur få ta den tid de behöver för att växa färdigt.

Ät varierat

Nötkött är inte bara köttfärs och ädelkött, för så ser inget djur ut. En köttlåda ger dig variation och möjlighet att både göra nya bekantskaper och laga gamla favoriter. Innehållet i en låda speglar djurets anatomi och består därför av en blandning av köttfärs och olika slags styckdetaljer.

Ät med kunskap

Mat smakar bäst när man känner till ursprunget. När du hämtar din låda kan du vara trygg med att samtidigt ha besökt platsen där lådans innehåll producerats. Vi vill att våra djur ska ha det så bra som möjligt, och de får mycket kärlek och omtanke.

Innehållet i en låda

Innehållet i en låda speglar djurets anatomi och består av:

5 kg köttfärs så att du kan laga sånt som kötttfärsås, tacos, hamburgare, biffar och, detta måste du prova, egen kebab. Köttfärsen är fryst i platta förpackningar, då tinar de snabbt, med 500 gram i varje.

2-3 kokdetaljer (tex högrev, rulle eller ytterlår) så att du kan laga goda grytor och göra mustiga långkok. Och även om hajpen har passerat, om du inte redan testat gör pulled beef någon gång. Du kommer inte att ångra dig.

1-3 ungsdetaljer (tex fransyska, rostbiff eller innanlår) så att du kan laga klassiska stekar i ugn som slottsstek och tjälknöl eller strimla köttet och laga sånt som biff stroganoff eller biff teriyaki.

1 ädeldetalj (entrêcote eller ryggbiff) så att du har en bit kött som bara är att steka och njuta av.

Den sammanlagda vikten av styckdetaljerna är 5 kg och varje bit brukar väga mellan 700 och 1100 gram. De är inte frysta och kan med fördel få ligga några dagar i kylskåpet för att bli ännu mörare. Allt är vakuumförpackat för bästa hållbarhet.

Du kan även välja att bara boka styckdetaljer eller valfritt antal kilo köttfärs.

Boka din köttlåda nu

Vi kontaktar dig när vi har en låda redo. De hämtas på vår gård med adress Hissjö 325. Du betalar med kort eller kontanter i samband med hämtning. Din bokning är inte bindande, men kontakta oss snarast om du inte längre är intresserad.

 • 2023-07-26
  Nästa leverans blir till hösten. Exakt när beror på bokningar och styckarens tillgänglighet i samband med älgjakten. Men det går bra att boka till den leveransen nu.

  Köttlåda 10 kg

  Läs mer om innehållet

  5 kg köttfärs + 5 kg styckdetaljer = 10 kg totalt.

  Pris: 2 200 kr per låda

  Köttlåda 5 kg

  Läs mer om innehållet

  Endast 5 kg styckdetaljer.

  Pris: 1 450 kr per låda

  Köttfärs

  Läs mer om köttfärsen

  Köttfärs går alltid åt. Välj själv hur många kilo du önskar. Max 5 kg per person.

  Pris: 160 kr/kg

  Dina kontaktuppgifter

  Skicka mejl när vi öppnar för bokningar + uppdateringar om vad som händer på gården.

  Observera! Vi kan inte garantera att du kan få det du bokat, då vi inte kan veta exakt hur långt köttet räcker. Om du inte får det du önskar denna gång kommer du att stå först i kö inför nästa leverans.

  Inte redo att boka än?

  När vi vill ha fler bokningar hör vi först av oss till vår mejllista.

  Please wait...

  Tack för att du anmält dig!

  Vanliga frågor

  Djuren

  Rasen heter Aberdeen Angus. Det är en naturligt hornlös ras, ursprungligen från Skottland. Rasen uppkom i slutet av 1700-talet och har ända sedan dess avlats för att ge kött av högsta ätkvalitet. Köttet är också väl känt för sin mörhet och fina marmorering, egenskaper som ger en fantastisk smak i allt från de de finaste styckdetaljerna till köttfärsen.
  Djuren slaktas hos Nyhléns & Hugosons Kött i Luleå, sedan styckas och packas det på Rusksele Rökeri.
  Kalvarna diar till en början mjölk från sina mammor. De börjar även tidigt att äta gräs. Alla våra djur får gräs från våra åkrar runt våran gård i Hissjö. På sommaren är de ute och betar, på vintern äter de ensilage, det är konserverat gräs. Vi ger dom inget extra kraftfoder och självklart ingen antibiotika.
  Kalvarna föds på våren och får sedan vara med sina mammor och dia fram tills hösten då mammorna måste vila sig inför nästa kalvning. Därefter går kalvarna i grupp tillsammans. På sommaren är de mest ute och betar, på vintern bor de inne i lagården, men för det mesta har tillgång till utevistelse året runt. Djuren går alltid lösa.

  Köttet

  Kött från rasen Aberdeen Angus är mört och fettmarmorerat. Marmorerat kött är muskler med insprängda fettceller. Fettet gör köttet mörare och saftigare och eftersom fett är smakbärare ger det köttet en fin smak. Fettcyrasammansättningen är inte likadan i det marmorerade fettet som i det utanpåliggande fettet. Halten omega 3-fettsyror är högre i det marmorerade fettet. Kött från djur som utfodras med hög andel gräs, vilket våra djur gör, är även generellt sett högre andel omega 3 än djur som äter mer kraftfoder av tex spannmål, soja och raps. Djur som äter mycket kraftfoder har istället en hög andel omega 6, som är en annan fleromättad fettsyra. Omega 3-fetter är livsnödvändiga eftersom din kropp och hjärna behöver dom, men eftersom din kropp inte kan bilda omega 3 själv måste du få i dig det genom maten. Särskilt mycket omega 3-fettsyror går åt till att bygga upp hjärnans celler. Tyvärr så ger ger dagens kost oss ofta för lite omega 3 och för mycket omega 6. Ett mycket bra sätt att få i sig omega 3 av hög kvalitet är att äta kött från nötkreatur som ätit stor andel gräs. Alltså, vill du ha ett gott och nyttigt kött, satsa på Aberdeen Angus!
  Nötkött håller 6-12 månader i frysen, men det är ingen fara att äta köttet efter ytterligare några månader. Smaken kan dock vara något förändrad då. Upptinade styckdetaljer som förvaras i kylen har en hållbarhet på 3-5 dagar, upptinad köttfärs håller sig ett dygn i kylen.
  Vår gård är ekologiskt certifierad. Det betyder att vi odlar utan bekämpningsmedel och konstgödsel, att våra djur betar och äter grovfoder odlat på vår gård och får vara ute så mycket som möjligt.

  Leverans och betalning

  Du betalar med kort eller kontanter när du hämtar din köttlåda. Återkommande kunder kan handla mot faktura.
  Direkt köttet har kommit till oss, då vi vet hur många det räcker till, kommer vi att kontakta dig.
  När köttet är redo för hämtning kan du komma närhelst plantskolan och gårdsbutiken har öppet, öppettiderna finns längst ner på sidan. Vill du komma någon annan tid, ring 070-321 40 58 och boka.

  Om du undrar om något mer, skicka ett mejl till gardsbutiken@hagnaregarden.se eller ring 070-321 40 58.